26 września 2013

Pasta alla Norma


Łatwa i szybka w przygotowaniu pasta wegetariańska z dodatkiem bakłażanów i serka ricotty. Przepis  pochodzi z książki Jamiego Olivera pt.:  "Włoska wyprawa Jamiego".


Składniki:
2 duże bakłażany
oliwa z oliwek
łyżka suszonego oregano
pęczek świeżej bazylii
1 łyżka octu z białego wina
500 ml passaty pomidorowej
450 g makaronu
150 g solonej ricotty lub parmezanu
sól morska, pieprz

  • Bakłażany pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na kawałki wielkości palca. 
  • Na rozgrzanej oliwie usmażyć bakłażany, pod koniec posypując oregano. Powinny zrumienić się z każdej strony. 
  • Zmniejszyć ogień na średni i dodać ocet oraz passatę. Dusić około 15 minut i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucić do sosu porwane listki bazylii i wymieszać. 
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodać trochę wody, w której gotował się makaron. 
  • Na koniec wrzucić do niego makaron i wymieszać. Wyłożyć na talerze, udekorować listkami bazylii oraz serem ricotta. Można również skropić danie oliwą z oliwek.