27 września 2013

Szybki krem z dyni


Sycąca i rozgrzewająca zupa krem z dyni jest idealna jesienią, gdy sezon na to niezwykłe warzywo w pełni.



Składniki na 4 porcje:
1 kg dyni
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
750 ml bulionu lub wody
oliwa z oliwek
śmietana, sól i pieprz
olej z pestek dyni


  • Cebulę i marchewkę pokroić na kawałki, a dynię w większą kostkę. 
  • Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i dynię. 
  • Chwilę jeszcze poddusić, po czym wlać bulion i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. 
  • Na końcu zblendować zupę na krem i doprawić śmietaną, pieprzem i solą. Podawać z grzankami i/lub skropione olejem z pestek dyni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz