30 września 2013

Jajko w koszulce


Jajko gotowane bez skorupki w wodzie z dodatkiem octu. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne - dlatego bardzo ważne jest, aby nie przekroczyć podanego czasu gotowania.




Składniki:
1 jajko w temp. pokojowej
łyżka octu winnego
sól, pieprz
woda

  • W rondelku zagotować wodę z dodatkiem octu winnego. 
  • Jajko wbić do małej miseczki, uważając by żółtko się nie rozpłynęło. 
  • Gdy woda zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień na średni i trzepaczką lub łyżką zakręcić w wodzie wirek, w który szybkim ruchem wlać jajko z miseczki. 
  • Gotować 3 minuty, po czym delikatnie wyjąć jajko i położyć na papierowym ręczniku, aby wchłonął wodę. 
  • Następnie przełożyć jajko na talerz oraz przyprawić pieprzem i solą.



1 komentarz: