30 września 2013

Ciasto ucierane z jagodami


Łatwe maślane ciasto ucierane z jagodami. Jeżeli owoce są mrożone, należy ich nie rozmrażać tylko oprószyć mąką ziemniaczaną i takie wyłożyć na ciasto.


Składniki:
200 g miękkiego masła
150 g cukru
4 jaja
200 g mąki pszennej
1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g mrożonych lub świeżych jagód

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Prostokątną formę o wymiarach 20x30 cm lub tortownicę o średnicy około 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia przesiać. Masło, cukier i szczyptę soli utrzeć mikserem na puszysto. Wbijać po jednym jajku, ciągle dokładnie ucierając. 
  • Następnie dodać przesiane suche składniki i wymieszać całość.
  • Ciasto przelać do formy, wyrównać i na wierzch wysypać jagody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka. 
  • Podawać posypane cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz