30 września 2013

Bruschetty z bakłażanem


Grzanki, których podstawą jest pieczywo posmarowane czosnkiem i skropione oliwą to przekąska pochodząca z Włoch. Tym razem wariant z grillowanym bakłażanem i pietruszką...



Składniki:
2 średnie bakłażany
garść posiekanej pietruszki
8 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
3 łyżki octu z białego wina
sól morska, pieprz
8 kromek chleba


  • Pokroić bakłażany na plastry o grubości 3 mm, opiec je na patelni grillowej i przełożyć do miski. 
  • W innej miseczce przygotować dresing: wymieszać oliwę z octem i natką, dodać czosnek pokrojony na plasterki, doprawić pieprzem i solą. 
  • Opiec kromki pieczywa. Zgrillowane bakłażany wymieszać z dressingiem, a następnie rozłożyć na opieczonych kromkach. 
  • Docisnąć obłożenie do grzanek, aby wchłonęły dressing.

   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz