30 września 2013

Bezy


Delikatne, rozpływające się w ustach bezy, czyli słodkie ciasteczka z białek i cukru w kształcie nieregularnych stożków. Pysznie smakują same lub jako dodatek do deserów :)


Składniki:
3 białka
szczypta soli
190 g cukru pudru

  • Dobrze schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywno mikserem na wysokich obrotach. 
  • Gdy piana będzie bardzo dobrze ubita, dosypywać stopniowo cukier puder i miksować dalej, aż stanie się lśniąca i sztywna.
  • Piekarnik nastawić na 130 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wycisnąć szprycą lub nakładać łyżeczką niewielkie porcje piany na blachę - zachowując odstępy, aby bezy się nie zlepiły. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz